Huom ! Iame kilpailijat /huoltajat .

Ohessa kilpailun tuomariston puheenjohtajan tervehdys.

Tervehdys,

toimin IAME Series Finland Kouvolan osakilpailun tuomariston puheenjohtaja. Ennen kilpailua halusin lähestyä kilpailijoita ja heidän huoltajia muutamalla asialla jotka on havaittu viime aikoina tarpeelliseksi tarkentaa. Koska lauantaiaamun ohjaajainfossa on rajattu aika, laitan nämä asiat ennakkoon jakoon.

KILPAILUORGANISAATION TOIMINTA

Kilpailussa on käytännössä kolme osapuolta: Kilpailun järjestävä seura, kilpailijat ja tuomaristo. Seuran tehtävänä on järjestää fyysisesti tapahtuma ja ja hankkia tarvittavat toimihenkilöt. Näitä ovat mm.
– Kilpailunjohtaja jonka tehtävä on vastata koko kilpailusta ja sen osa-alueista. Tässä kilpailussa Janne Kapiainen toimii kilpailunjohtajana.
– Kilpailutapahtumanjohtaja on henkilö joka vastaa kaikesta kilpailullisesta toiminnasta radalla. Kilpailutapahtumien johtaja pitää kiinni aikataulusta joka on annettu ja myös jakaa radalla tapahtuvista rikkeistä sanktiot kilpailijoille. Tässä kilpailussa kilpailutapahtumienjohtajana toimii Martti Anttila.
– Katsastuksesta ja kaluston sääntöjenmukaisuudesta vastaa katsastuspäällikkö. Katsastuspäällikkö valvoo luokan teknisiä sääntöjä, ja mikäli havaitsee niiden rikkeitä, raportoi hän siitä kilpailutapahtumienjohtajalle tai kilpailunjohtajalle joka antaa niistä sanktiot.
– Mikäli kilpailijaa sanktioidaan rikkeestä, on se toimitettava kilpailijalle tai ilmoittajalle tiedoksi kirjallisesti. Ja sanktiot on myös nähtävillä virallisella ilmoitustaululla. Alaikäisen kilpailijan kohdalla on huomioitava tiedonannossa kuljettajan ikä ja näin mahdollinen huoltaja on oltava mukana tiedonantoa vastaanotettaessa.
– Mikäli kilpailija/ilmoittaja/kuljettajan huoltaja ei ole tyytyväinen saatuun saktioon on asiasta mahdollisuus tehdä vastalause. Vastalause on vähän sama asia kuin valmentajan haasto jääkiekossa, eli ei olla tyytyväisiä päätökseen ja se on tutkittava tarkemmin.
– Vastalausetta tehdessä voi käyttää valmista vastalause pohjaa, tai sitten myös vapaamuotoinen vastalause käy myös. Liitteenä on yksi tuomariston puheenjohtajien koulutuksessa tehty harjoitustyö vastalauseesta. Vastalauseen tekemisessä kannattaa käyttää hetki aikaa, ja kirjoittaa asiat tarkasti, varsinkin mitä vastaan vastalause tehdään..

TUOMARISTON TEHTÄVÄ

Tuomariston tehtävänä on valvoa, että kilpailu järjestään sääntöjen mukaisesti, sekä siellä toimitaan sääntöjen mukaan. Tuomariston jäsenillä ei ole mitään muuta tehtävää kilpailussa kuin toimia tarvittaessa kilpailijoiden ja kilpailunjärjestäjien välisten mahdollisten epäselvyyksien ratkaisijana. Pääsääntöisesti nämä ovat edellä mainittuja vastalauseita.
Tuomaristo ei jaa kilpailijoille mitään sanktioita normaaleista kilpailutapahtumista, vaan ne tekee kilpailuorganisaatio, pääsääntöisesti kilpailutapahtumienjohtaja.

Kun tuomaristo käsittelee vastalauseita, kuullaan yleisesti mahdollisen tapahtuman eri osapuolia. Tätä varten on hyvä olla esittää esimerkiksi ajotapahtumista jos niistä on sanktioitu, videokuvaa tai vastaavaa. Muita käytettäviä materiaaleja ovat ajanoton tiedot, tiedonkeruulaitteiden data, tai muut tiedot joiden perusteella tuomariston jäsenet saavat käsityksen tilanteesta ja pystyvät tekemään päätökset niiden perusteella.

Tuomaristo ei tulkitse sääntöjä, tuomaristo toimii sääntöjen mukaan. Sääntöjä tulkitaan järjestyksessä AKK:n voimassa olevat säännöt, sarjan mahdolliset omat säännöt. Sarjan omat säännöt eivät kumoa AKK:n voimassa olevia sääntöjä.

TÄLLÄ KAUDELLA LAJIRYHMÄ KESKITTYY HÄIRIÖKÄYTTÄYTYMISEN KARSIMISEEN

Edellisinä kausina on ikävä kyllä saatu palautetta huoltajien ja kilpailijoiden epäasiallisesta ja häiriötä aiheuttavasta käyttäymisestä niin kilpailun aikana, kuin myös ilta ja yöaikaan.
Meidän kaikkien pitää muistaa, toimimme lasten ja nuorten kanssa, ja aikuisten tulee toimia esimerkkinä hyvässä. Karting on ollut ja tulee olemaan tunteita nostattava laji, mutta pyritään pitämään asiallinen linja. Ei ole kiva lapselle tai nuorelle keskeyttää lajia huonoimmassa tapauksessa pariksi kaudeksi.

Monessa kilpailussa rata-alueen yhteydessä oleva majoitusalue muuttuu tilapäiseksi majoitusalueeksi. Tämä luo järjestäjälle lisävastuuta, vaikkei alueesta otettaisiin edes rahaa vastaan. Tämä on asia myös mikä kannattaa huomioida.
Majoitusalueella kuin myös varikkoalueella päihdeaineiden käytön kanssa tulee toimia vastuullisesti, ja mikäli havaitsette turvattomuutta yöaikaan alueella, on turvallisuuspäällikkö tai varikkopäällikkö oikea henkilö jonka voi pyytää korjaamaan tilanne.

Tässä muutama asia mikä tuli mieleen, ja vastaan paikan päällä mielelläni kysymyksiin, ja autan tarvittaessa asioiden kanssa mikäli pystyn. Tavoitat minut myös kilpailun jälkeen alla olevista yhteystiedoista

Terveisin,
Sami Lappalainen
____________________________________________________
– Chairman of Finnish karting committee
– Member of FIA Karting committee

– Sustainability director
____________________________________________________

 +358 400 489 665
 +358 400 489 665
 Sami.lappalainen@finndrive.com

____________________________________________________

image.png

Jaa:

Leave Comment